“Make America Great Again. Make Europe Great Again. Lets Make Ukraine Great Again. Men vad sägs om Ryssland – borde vi äntligen göra Ryssland litet igen?”
Det är en fråga som kan kännas djärv, kanske obekväm. Men historien tvingar oss att ställa den. För Ryssland – världens största land – byggdes inte genom fred eller diplomati. Det formades genom erövringar, massakrer och skoningslöst förtryck av dem som stod i dess väg. Och under Vladimir Putin fortsätter det blodiga arvet – oemotsagt och, ännu värre, accepterat genom eftergift.
Men tänk om Ryssland reducerades till sin naturliga storlek? Tänk om de nationer som hålls fångna av Moskva äntligen fick sin frihet? Och vad händer om, medan världen fokuserar på Ukraina, en annan stormakt – Kina – väntar tålmodigt på att återta det som Ryssland en gång stal?
Låt oss granska den brutala historien, de ignorerade lärdomarna och hotet som världen står inför.
Ett Arv av Brutalitet: Från Moskoviternas Storhertigdöme till Putin
Ryssland byggdes inte genom diplomati – det formades genom våld och terror. Från Ivan den förskräcklige till Stalins utrensningar och Putins invasioner har mönstret varit detsamma: förtryck, folkmord och exploatering.
1. Erovring och Utradering: Grunden till Imperiet
2. Sovjetunionens Terror: Folkmord, Svält och Kulturförstörelse
Holodomor (1932–1933)
3. Förtryckets Metoder – Verktygen för Imperiets Kontroll
Från Ivan den förskräcklige till Putin – metoderna har alltid varit desamma:
Eftergiftens Pris: Har Vi Ingenting Lärt Av Historien?
1930-talet lärde oss en smärtsam läxa: Att ge efter för diktatorer ger dem bara blodsmak. När Hitler marscherade in i Rhenlandet såg världen bort. När han tog Österrike och Tjeckoslovakien hoppades man att han skulle nöja sig. Men varje eftergift blev en inbjudan till mer krig.
Och idag – gör vi samma misstag med Putin?
2022 – Fullskalig invasion av Ukraina
Varje halvhjärtad åtgärd, varje mild sanktion, varje “röd linje” som aldrig upprätthölls – var eftergift. Och Putin lärde sig att väst saknade modet att stoppa honom.
Inte ens Sverige har sluppit undan Putins Skuggor För de som tror att Putins ambitioner begränsas till det forna Sovjetunionen – tänk om. Även Sverige har känt av hans aggression:
Tror vi fortfarande att Rysslands krig bara handlar om gränser – eller är det tydligt att Putins krig är ett krig mot demokratin självt?
Ett Splittrat Ryssland – En Tryggare Värld
Men tänk om världen såg annorlunda ut? Tänk om Ryssland äntligen blev litet igen – inte genom krig, utan genom frihet. Genom att de nationer som hålls fångna av Moskva fick självbestämmande:
Vad skulle hända om dessa nationer blev fria? Skulle Ryssland fortfarande ha kraften att föra krig? Eller skulle imperiet kollapsa under vikten av sin egen storhetsvansinne?
Vi såg det hända en gång förut – 1991, när Sovjetunionen föll. Då blev världen tryggare. Nationer som Ukraina, Litauen och Estland blev fria. Ryssland krympte till 76 % av sin forna storlek. Så varför inte avsluta det som historien redan påbörjade?
Men medan Världen Tittar på Ryssland – Vad Gör Kina?
Medan Ryssland blöder i Ukraina, ser en annan stormakt på – Kina. Många har glömt att stora delar av det ryska Fjärran Östern en gång tillhörde Kina – tills Ryssland tog det genom tvångsavtal:
Även om dessa tvister officiellt är lösta, glömmer Kina aldrig sina förluster. Nyligen publicerade Peking kartor där gamla kinesiska gränser åter markerades – en påminnelse om att såren fortfarande finns kvar.
Men vad händer om Ryssland, försvagat av sitt krig i Ukraina, plötsligt står utan förmåga att försvara sitt östra gränsområde?
Skulle Kina, strategiskt och tålmodigt, smyga in genom bakdörren – och återta det som en gång var deras?
Frågan Väst Måste Besvara
Västvärlden har i åratal hoppats att Putin skulle förändras. Hoppats att sanktioner skulle bryta honom. Hoppats att dialog skulle tämja honom. Men hopp är ingen strategi. Och eftergift är inget försvar.
Så vad måste göras?
En Sista Fråga till Dig
Om det någonsin funnits en tid att avsluta historien – att bryta upp det sista imperiet och ge frihet till de nationer som hålls fångna – då är den tiden nu.
Om det någonsin funnits en tid att sätta stopp för eftergifter och möta Putins imperium ansikte mot ansikte – då är den tiden nu.
Om det någonsin funnits en tid att ge Ukraina en chans att bli stort – som ett segerrikt, fritt och odelat land – då är den tiden nu.
Så vi frågar dig:
Skulle världen vara tryggare om Ryssland blev litet igen?
Skulle friheten blomstra om dess fångna nationer äntligen blev fria?
Och om vi inte gör något – om vi låter eftergifter styra oss – kommer inte historien att döma oss lika hårt som den dömde dem som en gång blundade för tyranniet?
Tiden att välja är nu. Vad tycker du?