Västvärldens förståelse av Ryssland har alltid varit bristfällig, men i dagens värld är denna missuppfattning inte bara naiv – den är farlig. Trots att undersökningar visar att de flesta västländer ser på Ryssland med ogillande, finns det fortfarande seglivade missuppfattningar om vad Ryssland är och hur det fungerar. Många i väst romantiserar Ryssland, fängslade av dess enorma storlek, rika litteratur och klassiska konst. Men detta är inte det verkliga Ryssland.
Frågar du en genomsnittlig västerlänning vad de vet om Ryssland, kommer de troligen att nämna vodka, björnar och borsjtj. Men här är ironin – vodka är ursprungligen polskt, borsjtj är ukrainskt, och björnar finns på flera kontinenter. Om detta är västs kunskapsnivå är det inte konstigt att politiker och analytiker gång på gång misslyckas med att förstå den ryska staten.
Vilken typ av land är Ryssland?
Denna fråga är avgörande, särskilt när rösterna för att ”förhandla” med Ryssland blir allt starkare. Med Donald Trump i Vita huset igen har idén om att sätta sig ner med Putin fått ny fart. Men innan vi ens diskuterar fred måste vi först förstå den ryska mentaliteten och propagandamaskinen som formar deras världsbild.
Pew Research Center avslöjade nyligen att 11 % av amerikanerna nu ser positivt på Ryssland, upp från 7 % året innan. Det kan verka förvånande med tanke på att ryska medier öppet förklarar USA som sin fiende. Ändå, trots denna fientlighet, blir fler amerikaner varmare inför Ryssland. Varför? Tycker de om att bli kallade fiender? Denna bisarra dynamik visar hur dåligt väst förstår Rysslands manipulationstekniker.
I Sverige har opinionen också förändrats drastiskt. En undersökning från Statista visar att år 2019 var endast 38 % av svenskarna rädda för Ryssland som stormakt, medan 55 % inte var det. Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 steg siffran till 75 %. I maj 2023 uppgav fortfarande 64 % av svenskarna att de var rädda för Rysslands makt. (Statista)
En nation hjärntvättad av statskontrollerade medier
När Vladimir Putin kom till makten var det första han gjorde att krossa oberoende medier. År 2001 började den ryska regeringen rensa ut tv-bolag, stänga ner kritiska nyhetskanaler och ta kontroll över de stora nätverken. Den största oberoende kanalen, NTV, beslagtogs och dess grundare tystades – vissa permanent. En av dem, Igor Malashenko, hittades död i Spanien 2019 under mystiska omständigheter. Samtidigt verkar ett växande antal ryska affärsmän och militärtjänstemän ha utvecklat en olycklig vana att ”av misstag” falla ut genom fönster.
Situationen blev ännu värre efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022. Det finns inte längre någon oppositionell media i Ryssland, och Kreml har utvidgat sitt grepp till den digitala världen. Västerländska sociala medier som Facebook och Twitter är blockerade, och YouTubes trafik i Ryssland har kollapsat till endast 20 % av sina normala nivåer. Kreml ser till att om ryssar konsumerar något online, är det statligt godkänd propaganda.
Vad tittar ryssarna egentligen på? Enligt en artikel i The Atlantic, där en journalist genomförde ett experiment genom att titta på rysk tv i fem dagar, domineras sändningarna av ett tema – nazism. Svastikor flimrar över skärmen regelbundet – ibland från verkliga nazistiska arkivbilder, ibland från fabricerade klipp av så kallade ukrainska fascister. Efter bara några timmar blir det tydligt: dessa sändningar handlar mindre om att fördöma nazismen och mer om att undermedvetet förstärka Rysslands egna auktoritära tendenser.
En av Rysslands främsta propagandister, Vladimir Solovyov, skröt nyligen på tv om att Ryssland kommer att erövra Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Hållandes en skylt stulen från en ukrainsk stad, förklarade han: ”Vi kommer att ta med sådana skyltar från Berlin, Bonn och Paris. Vad ska stoppa oss från att förstöra våra fiender?” Samtidigt diskuterar ryska politiker på statskontrollerade kanaler öppet framtida invasioner av Sverige, Baltikum och Polen.
Ryssar tänker inte som västerlänningar
Den största västerländska illusionen är tron att ryssar delar samma syn på fred och demokrati. I verkligheten har den genomsnittliga ryssen fått sin världsbild formad av decennier av imperialistisk propaganda. Den ryske Duma-ledamoten Alexei Surovlev sa nyligen på tv: ”Ukraina är färdigt. Vad är nästa steg? Sverige gör sig redo, och det gör även Baltikum. Polackerna har blivit tysta. De har nog börjat inse att de är näst på tur.”
Låt oss vara ärliga – att provocera Polen är ett misstag ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle göra. Men här avviker rysk logik från verkligheten. Medan västerlänningar kanske super sig fulla och uttrycker sin kärlek till sina vänner, fantiserar ryssar, under påverkan av sin egen propaganda, om att erövra Europa.
Många i väst antar att eftersom ryssarna lider under sanktioner och upplever svårigheter, måste de vara emot kriget. Det är ännu ett misstag. En undersökning från september 2024 av Rysslands Levada Center visade att även om en majoritet av ryssarna stöder fredssamtal, motsätter de sig kategoriskt att göra några territoriella eftergifter till Ukraina. Med andra ord vill de ha ”fred”, men bara om det innebär att de får behålla det de har stulit.
Rysslands krigsnarrativ: en alternativ verklighet
Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina har Kreml skrivit om historien för att rättfärdiga sina handlingar. Putins propaganda bygger på tre huvudteman:
Denna berättelse upprepas inte bara på statlig tv – den förstärks i ryska skolor, på arbetsplatser och till och med i kyrkor. När Putin firade 350-årsjubileet av Peter den Stores födelse jämförde han sig öppet med tsaren och sa: ”Peter den Store tog inget land från Sverige. Han återställde vad som var Rysslands.” Hans slutsats? ”Tydligen är det även vår uppgift att återställa vad som är Rysslands.”
Väst måste sluta hoppas på en rysk reform
I åratal har västerländska ledare närt illusionen att Ryssland en dag kan bli en demokrati. Men den drömmen är sedan länge död. Ryssland är inte bara en auktoritär stat – det är en stat som anser att dess enda väg till överlevnad är genom erövring.
Putin förberedde sitt land för detta krig långt innan 2022. År 2021 skrev han en artikel där han hävdade att Ukraina aldrig var en riktig stat. Hans budskap var tydligt: Ukraina förtjänar inte suveränitet, och Ryssland har rätt att återta sina ”historiska” landområden. Denna inställning är inte begränsad till Putin – den är djupt rotad i det ryska samhället.
Västerländska länder måste acceptera en hård sanning: det ryska folket är inte våra allierade. De har indoktrinerats till att stödja imperialistiska ambitioner, och att tro att de plötsligt ska omfamna demokrati är ren fantasi.
Istället för att hoppas på en rysk förändring inifrån måste väst fokusera på att stärka sitt försvar, stödja Ukraina och förbereda sig för en långvarig inneslutning av rysk aggression. Ju snabbare vi slutar se på Ryssland genom en västerländsk lins, desto snabbare kan vi formulera en politik som faktiskt avskräcker det.
Illusionernas tid är över. Det är dags att se Ryssland för vad det verkligen är.