Lagen om Integritet och Visning av den Svenska Flaggan

Här är en enminutssammanfattning av den fullständiga policyn som följer nedan:

Lagen om Integritet och Visning av den Svenska Flaggan säkerställer en enhetlig och respektfull användning av den svenska flaggan i offentliga sammanhang. Svenska flaggan ska hissas på alla officiella flaggdagar, men FN-dagen tas bort från listan. Endast den svenska flaggan, EU-flaggan och kommunflaggor får hissas på offentliga byggnader, statligt ägda företag och fordon, med vissa undantag för statsbesök och internationella evenemang. Flaggor som representerar könsideologier, rasidentiteter eller hatgrupper förbjuds. Att bränna eller skända den svenska flaggan blir ett brott som kan leda till fängelse upp till tre år eller böter på minst 100 000 SEK. Nuvarande tider och protokoll för flagghissning bibehålls, och lokala myndigheter ansvarar för efterlevnaden av reglerna.



Lagen om Integritet och Visning av den Svenska Flaggan

  1. Nationella och Officiella Flaggdagar:
    • Fortsätt att kräva att den svenska flaggan hissas på angivna officiella flaggdagar på alla statliga och offentliga byggnader (t.ex. Nationaldagen, Nobeldagen).
    • FN-dagen tas bort som en officiell flaggdag.
  2. Kommunala Flaggregler:
    • Kommunala regler tillåter endast hissning av stats- och kommunflaggor. Detta inkluderar den svenska flaggan och den officiella kommunflaggan, om tillämpligt.
    • Gästflaggor får hissas vid speciella tillfällen eller besök enligt statens riktlinjer.
  3. Statsstödda eller Statligt Ägda Företag och Fordon:
    • Statsstödda eller statligt ägda företag måste följa samma regler som offentliga byggnader när det gäller flaggor.
    • Detta gäller även fordon kopplade till dessa enheter, som bussar, tåg eller andra statligt sponsrade eller delvis sponsrade fordon. Endast den svenska flaggan och, där relevant, EU-flaggan eller kommunflaggan får hissas på dessa fordon.
    • Dessa företag får även visa företagsymboler eller logotyper på separata flaggstänger eller som fordonsbranding om de så önskar.
  4. Kungliga Residens och Särskilda Flaggor:
    • Behåll nuvarande protokoll för flaggning vid kungliga residens, inklusive den kungliga flaggan med det stora riksvapnet, som hissas när kungen är i landet och utför sina plikter.
  5. Europeiska Unionen och Gästflaggor:
    • Fortsätt tillåta att EU-flaggan hissas tillsammans med den svenska flaggan på officiella byggnader, där detta är angivet.
    • Gästflaggor får endast hissas tillsammans med den svenska flaggan vid statsbesök eller andra särskilda internationella evenemang, enligt gällande riktlinjer.
    • Förbjudna Flaggor: Inga flaggor som representerar könsideologier, rasidentiteter, hatgrupper eller några symboler som strider mot svenska kulturella värderingar och traditioner får hissas.
  6. Tider och Protokoll för Flagghissning:
    • Behåll nuvarande tider för flagghissning: kl. 08:00 från 1 mars till 31 oktober och kl. 09:00 från 1 november till 28 februari.
    • Flaggor ska halas vid solnedgång eller senast kl. 21:00.
    • Följ officiella specifikationer för flaggdimensioner och färgnyanser för att säkerställa konsekvens och respekt för nationella symboler.
  7. Begränsningar för Andra Flaggor:
    • Endast den svenska, EU- och kommunflaggor får visas på offentliga/statliga byggnader och statligt kopplade fordon, med begränsade undantag för specifika internationella evenemang.
    • Lokala myndigheter ansvarar för att övervaka och säkerställa att dessa regler följs för att upprätthålla enhetlighet på alla offentliga byggnader, statligt kopplade fordon och andra statsstödda egendomar.
  8. Respekt för den Svenska Flaggan:
    • För att upprätthålla värdigheten för nationella symboler kommer det att anses vara ett brott att bränna, skända eller offentligt vanhelga den svenska flaggan. Förövare kan riskera ett fängelsestraff på upp till tre år, eller om böter utdöms, kommer de att vara på minst 100 000 SEK. Denna policy understryker vikten av att skydda Sveriges nationella symboler från vanhelgande handlingar och upprätthålla respekten för Sveriges arv och identitet.

Denna struktur säkerställer en enhetlig och respektfull användning av den svenska flaggan på alla statliga, kommunala och statsstödda fastigheter och fordon och begränsar flaggor till de som upprätthåller svenska kulturella värderingar och nationell identitet.