En minut sammanfattning av försvarspolitiken
Tillsammans för Sverige behåller sin nuvarande NATO-policy men är beredda att anpassa sig till den föränderliga geopolitiska situationen. En möjlig framtida strategi inkluderar ökat europeiskt militärt samarbete och gradvis minskat NATO-engagemang i Europa.
Försvarsutgifter: Sverige ska öka sina försvarsutgifter till 2,4 % av BNP 2025 och 2,6 % 2028, med en långsiktig ambition på 4,8 % till 2033 för att stärka vår säkerhet och NATO-åtaganden.
NATO-integration: Sverige ska aktivt delta i NATOs försvarsplanering, stärka samarbetet med nordiska och baltiska allierade och bidra till alliansens kollektiva försvar.
Transatlantiska relationer: Fördjupat samarbete med USA och andra strategiska allierade, samtidigt som Europa tar större ansvar inom NATO.
Försvarsindustri & cybersäkerhet: Sverige ska investera i försvarsteknologi, innovation och stärka cybersäkerheten mot hybridhot och desinformation.
Personal och totalförsvar: Utveckling av värnplikten, förbättrad utbildning och en starkare samverkan mellan militärt och civilt försvar.
Internationella insatser: Sverige fortsätter bidra till internationella operationer, stödjer Ukraina och deltar i NATOs kapacitetsbyggande insatser.
Full policy följer nedan.
På grund av den rådande situationen och osäkerheten kring NATO och USA:s utrikespolitik kommer delar av detta initiativ att uppdateras när en tydligare geopolitisk bild klarnar under de kommande månaderna.
Från och med februari 2025 förblir vår policy oförändrad. Men med den ständigt föränderliga geopolitiska situationen i Europa och USA erkänner vi behovet av att vara flexibla. Beroende på hur händelser utvecklas behåller vi både vår nuvarande NATO-policy och ett alternativt tillvägagångssätt med fokus på militärt samarbete inom Europeiska unionen, inklusive en möjlig utfasning av större NATO-engagemang inom den europeiska sfären. Vår position och våra policies inom detta område kommer att fortsätta att granskas i takt med att situationen utvecklas. Du kan läsa mer om vår alternativa gemensamma europeiska försvarspolitik här.
Policyförslag: Stärkt försvar och säkerhet i en föränderlig värld
Tillsammans för Sverige erkänner det allvarliga säkerhetsläget och behovet av ett starkt försvar inom ramen för NATO. Vårt försvarspolitiska program omfattar följande åtgärder:
1. Försvarsutgifter
Vi stödjer regeringens mål att öka försvarsutgifterna till minst 2,4 % av BNP år 2025 och till 2,6 % år 2028, enligt NATO:s definition.
En sådan ökning möjliggör investeringar i:
2. NATO-integration
3. Transatlantiska relationer
4. Försvarsindustri och innovation
5. Cybersäkerhet och hybridhot
6. Värnplikt och personalförsörjning
7. Totalförsvar
8. Internationella insatser
Genom att implementera dessa åtgärder strävar Tillsammans för Sverige efter att stärka Sveriges försvarsförmåga, bidra aktivt till NATO, och säkra vår plats i den transatlantiska säkerhetsgemenskapen. Detta tillvägagångssätt säkerställer att Sverige tar sitt ansvar som NATO-medlem samtidigt som vi bevarar vår nationella suveränitet och värderingar.